Project 2011
Orkest en publiek
3 solisten
Koor selectie2
Koor selectie

Project 2011"Die Schöpfung"

Die Schöpfung


De keuze voor het midzomerproject van 2011 werd Die Schöpfung van Joseph Haydn. In de koorwereld wordt dit stuk wel – oneerbiedig – het ijzeren repertoire genoemd. Men zou het ook  over “een gouwe ouwe” kunnen hebben. Niet voor niets is het een geliefd muziekstuk. Het werk is toegankelijk, populair onder koorzangers en een favoriet van vele luisteraars. Het is heel vrolijk, want het scheppingwerk van God wordt jubelend bezongen.

Die Schöpfung is een van Haydn’s meesterwerken voor koor, orkest en enkele solisten. Het is een prachtig oratorium dat handelt over de zeven dagen van de schepping van de wereld, verteld door de drie aartsengelen Raphaël, Uriël en Gabriël.

Haydn is met zijn beeldende manier van componeren dé componist bij uitstek om de zonsopkomst, de flonkerende sterren, de stormen en de golven van de zee en alle dieren uit het verhaal treffend muzikaal uit te beelden. In het laatste deel stappen Adam en Eva als gelukkig paar de nog paradijselijke wereld in.

Een belangrijke reden waarom dit werk gekozen is, is omdat uit dit werk de eerbied en  verwondering over de natuur en alles wat leeft duidelijk naar voren komt. In deze tijd van grote zorgen om klimaat, milieu en biodiversiteit een belangrijk item. Op vrijdag 17 juni 2011 voerde de Stichting Leidse Koorprojecten dit fantastische werk uit in de Hooglandse kerk van Leiden.

 

Solisten

Drie fantastische solisten traden op bij de uitvoering van Die Schöpfung. De rollen van de drie aartsengelen en Adam en Eva in Die Schöpfung werden uitgevoerd door Uros Petrac, Robert Brouwer en Isabel Delemarre. Met recht opvallende zangers! Zie hiernaast de foto's. En hieronder een videofragment.


Die Schöpfung 

(https://www.youtube.com/watch?v=jAatl4O2ghc) 


De solisten:


Isabel Delemarre

Uros Petrac

Robert Brouwer