Project 2009

Videofragmenten


Schmücket die Stufen

(https://www.youtube.com/watch?v=oSyynz_BMgk)


Het Slot

[youtube]TfHjyo_sKjY[/youtube]


Repetitie 

[youtube]O6noftnmk8w[/youtube]

Project 2009 "Das Paradies und die Peri"

Das Paradies und die Peri

In 2009 werd door de Stichting Leidse Koorprojecten dit vrij onbekende wereldlijke oratorium van Robert Schumann uitgevoerd. Schumann noemde deze compositie zelf zijn allermooiste werk. Inderdaad is het prachtige muziek. Romantisch, harmonisch en ook overweldigend. Maar het wordt zelden uitgevoerd.

De tekst is gebaseerd op een verhaal van de dichter Thomas Moore. Het gaat over een peri, een dochter van een gevallen mannelijke engel en een aardse vrouw. Omdat zij onrein is, mag zij het paradijs niet in. De hemelbewaarder belooft haar toe te laten als zij het meest volmaakte cadeau brengt. Eén van de cadeaus die de Peri brengt, is een bloeddruppel van de soldaat die zijn leven geeft voor zijn vaderland.

De nazi’s misbruikten dat gedeelte van deze compositie voor propagandadoeleinden. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het stuk daardoor in een kwaad daglicht te staan. Niemand wilde het meer uitvoeren en het raakte in de vergetelheid.  Pas vele jaren na de oorlog “herontdekte” Nikolaus Harnoncourt de schoonheid ervan en voerde hij het werk weer uit.

Met dit project bracht de Stichting Leidse Koorprojecten dit schitterende muziekwerk onder de aandacht in de hoop dat ook andere koren het in de toekomst ook weer op hun repertoire zullen zetten.


Audiofragmenten

"Doch seine Ströme"

"Heilig"


Solisten

Onderstaande solisten hebben hun medewerking aan het project

verleend:

- Sopraan Lies Vandewege
- Sopraan Kathelijn van Dongen
- Mezzo-sopraan Lotte Bovi
- Alt Liduin Stumpel
- Alt Marian Dijkhuizen
- Tenor Bart de Kegel
- Bas-bariton Pieter Hendriks


Het orkest

Sinds 1984 verzorgt de Stichting Koorbegeleidingen instrumentale begeleiding voor de Nederlandse koorverenigingen. Zij beschikt hiertoe over een professioneel begeleidingsorkest, RBO Sinfonia. Een orkest dat maatwerk levert. Het orkest kan bestaan uit een enkele musicus tot een groot orkest, afhankelijk van wat het uitvoerende koor nodig heeft. Het repertoire van Randstedelijk Begeleidings Orkest Sinfonia omvat alle bekende koorwerken en nieuwe composities van Nederlandse en buitenlandse componisten. Dat zijn ruim 750 verschillende werken van circa 200 componisten.

RBO Sinfonia begeleidt zo’n 120 koren en geeft circa 70 zeer goed bezochte concerten per jaar in 60 gemeenten. Het orkest treedt regelmatig op in de grote concertzalen van Nederland; de meeste concerten vinden echter plaats in kerken, historische monumenten en regionale theaters. Het orkest bereikt een publiek van 40.000 concertgangers per jaar.

Op de website www.koorbegeleidingen.nl treft men meer informatie aan over dit orkest en de diensten van de Stichting Koorbegeleidingen.


De dirigent

De Leidse dirigent Wim de Ru verzorgde zowel de repetities en de uitvoering van het project Das Paradies und die Peri. Van de Stichting Leidse Koorprojecten is hij vanaf de oprichting de artistiek leider. Vele projecten zijn onder zijn dynamische leiding uitgevoerd.

De Ru studeerde koordirectie bij Frans Moonen en Schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1978 en 1979 behaalde hij in beide vakken een eerstegraads bevoegdheid.

Vanaf 1978 is hij dirigent bij oratoriumvereniging Ex Animo in Leiden. Met dit koor voert hij jaarlijks de Matthäus Passion van J.S. Bach uit en heeft hij talrijke andere werken ten gehore gebracht. Hij is betrokken bij de vernieuwing van liturgie en kerkmuziek in zijn functie als cantor en dirigent van de Leidse Studenten Ekklesia.

Aan de Muziekschool Leiden (BplusC) leidt hij een kinder- en een jeugdkoor en verzorgt eveneens koorscholing voor kinderen en volwassenen. Bij de Leidse 3 oktoberfestiviteiten is hij inmiddels een “Bekende Leidenaar” geworden. Hij dirigeert bij de koraalmuziek, samenzang waar de inwoners van de stad graag vroeg hun bed voor uitkomen.


Oefening baart kunst